Most könnyű eldönteni, milyen gyümölcsös pitét süssön az ember, nem nagy dilemma. Körte vagy alma. Import gyümölcs nem menő, a téli alma meg körte nagy része viszont tuti, főleg, ha itthoni. Titti kislány korában meg volt arról győződve, hogy az alma ellentéte a körte. Végülis némely dimenzióban ez igaz is lehet: az alma formájú nőknek kicsi a fenekük és nagy a mellük, a körte formájúaknak meg ennek az ellentéte... Izéé...szóval az almáspitét Titti kicsit csűri-csavarja, és máris szokatlan, de mégis otthonos ízvilágú süteményt kap. Más, mert citromos-szerecsendiós, zabpelyhes morzsával a tetején...
A Pitetészta
Ezt nagybetűvel kell írni, mert olyan fontos, és mert ez a legtöbb gyümölcsös pitének az alapja.
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin lereszelve nagylyukú sajtreszelőn
- csipetnyi só
- 1 evőkanál cukor
- kb. 1 dl víz
Először a víz nélkül kell összedolgozni alaposan a hozzávalókat, aztán a vizet 2-3 részletben adagolva puha tésztává gyúrni, majd betenni a hűtőbe fél-egy órára. Ezalatt elkészül a töltelék:
- 1,5 kg alma meghámozva, kb. 1 cm vastag szeletekre vágva (de lehet kétszer ennyi is, csak akkor duplázni kell a többit is, úgy extra magas és extra almás lesz a pite)
- 1/3 bögre cukor (vagy édesítő)
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
Ezeket összekeverve félre kell tenni, egy kis levet ereszt, az is kell.
A pitetésztát lehet kézzel is belesimítani a kivajazott formába, úgy, hogy legyen 2 cm-es pereme legalább, de praktikus sütőpapíron kinyújtani kerekre, majd beleborítani a formába, és lehúzni róla a papírt. Így is, úgy is kell kézzel formálni, egyengetni. Fontos, hogy mielőtt rákerül a töltelék, alaposan meg legyen szurkálva a tészta. A nyers tésztára kerül a töltelék lehetőség szerint egyenletesen.
Először 220 C fokos előmelegített sütőben 5 percig sül, majd 25 percig 175 C fokon.
A tetejére morzsa kerül. Ez a csészézős rész, amit Titti sokáig utált, egészen addig, amíg be nem szerzett egy igazi csészét, amire rá van írva a milliliter meg a 1/2 csésze is. Az övé kb. 2,4 dl. A morzsát a következőkből keveri össze, amíg sül a többi:
- 7 dkg hideg vaj vagy margarin
- 1/3 csésze barna cukor (vagy édesítő)
- 1 csésze liszt
- 1 csésze teljes kiőrlésű zabpehely
- 1/2 kávéskanál fahéj
- csipetnyi só
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.