HTML

Mit sütsz, Tittikém?

Almás pitét, diókrémes pitét, szilvás pitét, kókuszkrémes pitét, finom kenyeret, különféle tortákat, és minden egyebet, hogy még jobban megédesítsem az életünket...Ám ezek a receptek nem harminc deka porcukorral kezdődnek, ami szándékos, és hát egyik sem tartalmaz(hat) laktózt, ami kényszer...Persze, lesznek dolgok a pitén túl is.

Friss topikok

2012.01.24. 20:28 Tittikém

Lehet más az almáspite

Most könnyű eldönteni, milyen gyümölcsös pitét süssön az ember, nem nagy dilemma. Körte vagy alma. Import gyümölcs nem menő, a téli alma meg körte nagy része viszont tuti, főleg, ha itthoni. Titti kislány korában meg volt arról győződve, hogy az alma ellentéte a körte. Végülis némely dimenzióban ez igaz is lehet: az alma formájú nőknek kicsi a fenekük és nagy a mellük, a körte formájúaknak meg ennek az ellentéte... Izéé...szóval az almáspitét Titti kicsit csűri-csavarja, és máris szokatlan, de mégis otthonos ízvilágú süteményt kap. Más, mert citromos-szerecsendiós, zabpelyhes morzsával a tetején...

almaspite1.jpg

A Pitetészta

Ezt nagybetűvel kell írni, mert olyan fontos, és mert ez a legtöbb gyümölcsös pitének az alapja.

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin lereszelve nagylyukú sajtreszelőn
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál cukor
  • kb. 1 dl víz

Először a víz nélkül kell összedolgozni alaposan a hozzávalókat, aztán a vizet 2-3 részletben adagolva puha tésztává gyúrni, majd betenni a hűtőbe fél-egy órára. Ezalatt elkészül a töltelék:

  • 1,5 kg alma meghámozva, kb. 1 cm vastag szeletekre vágva (de lehet kétszer ennyi is, csak akkor duplázni kell a többit is, úgy extra magas és extra almás lesz a pite)
  • 1/3 bögre cukor (vagy édesítő)
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió

Ezeket összekeverve félre kell tenni, egy kis levet ereszt, az is kell.

A pitetésztát lehet kézzel is belesimítani a kivajazott formába, úgy, hogy legyen 2 cm-es pereme legalább, de praktikus sütőpapíron kinyújtani kerekre, majd beleborítani a formába, és lehúzni róla a papírt. Így is, úgy is kell kézzel formálni, egyengetni. Fontos, hogy mielőtt rákerül a töltelék, alaposan meg legyen szurkálva a tészta. A nyers tésztára kerül a töltelék lehetőség szerint egyenletesen.

Először 220 C fokos előmelegített sütőben 5 percig sül, majd 25 percig 175 C fokon.

A tetejére morzsa kerül. Ez a csészézős rész, amit Titti sokáig utált, egészen addig, amíg be nem szerzett egy igazi csészét, amire rá van írva a milliliter meg a 1/2 csésze is. Az övé kb. 2,4 dl. A morzsát a következőkből keveri össze, amíg sül a többi:

  • 7 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 1/3 csésze barna cukor (vagy édesítő)
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű zabpehely
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • csipetnyi só
Ebből olyan fura állagú morzsás izé lesz, amit a hűtőbe kell tenni, amíg nem kerül rá a sor. Ez akkor van, ha letelt a 25 perc 175 fokon. Ekkor ki kell venni a pitét, rámorzsázni ezt a müttyöt, majd visszatenni még kb. 30-35 percre. Ha nagyon barnul a teteje, érdemes alufóliával letakarni az utolsó 10-15 percre.  
 
Langyosan isteni. L, aki állítólag nem szereti az almáspitét, legalább 3-4 nagy szeletet evett belőle, ami elég komoly, hiszen ő csak 6 éves.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: almáspite


A bejegyzés trackback címe:

https://mitsutsztitti.blog.hu/api/trackback/id/tr703741960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása